1.png Rákosmenti Rádiós Kör 2.png
2022 Január 17
Főmenü
bullet.gif Főoldal
bullet.gif Tagjaink
bullet.gif Tervezett programjaink
bullet.gif Versenynaptár
bullet.gif Számoló segédletek
bullet.gif Oldal ajánló
sideb-left.pngsideb-right.png
Szakosztályaink
Rövidhullám / HF
Ultrarövidhullám / VHF
Ultrarövidhullám / UHF
Digitális üzemmód
Konstruktőr
Geocaching
PMR és CB
Modellezés,repülés
sideb-left.pngsideb-right.png
Küldetésünk
sideb-left.pngsideb-right.png
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóBelépés csak regisztrált tagok számára!

Belépési kód a kapcsolat menüpont alatt igényelhető.

sideb-left.pngsideb-right.png
Online Statisztika
Online vendégek: 1
Online tagok:
Nincsenek online tagok jelen


Regisztrált tagok: 21

Látogatók ma: 165
Látogatók tegnap: 77
Összes látogatók: 1376060
sideb-left.pngsideb-right.png
2010.12.03-i klubnapunk
Hírek, aktualitások

Mára is jutott a műszaki kíváncsiságból, na és persze a megszokott hangulat is derűsen telt.Most Zoli (HG6IRA) Rybakov antennáját vizsgáltuk meg behatóbban, és külön időt szenteltünk a PMR rádió kontra CB rádió tesztelésére.
Bálint (HA7GLB) nem feledkezve meg a mikulás nap közelségéről mindenkinek egy kis édeséggel kedveskedett.
János már a közelgő Miklós napra gondolt egy finom nedűt rejtő plack formájában, melyről talán leginkább Zsolt(HA5GID) tud majd részletekkel szolgálni a kérdezők számára.

Miki (HG5BUN) szinte egy látványpékséget is felülmúló módon sütötte ropogósra a hurkát és a kolbászt egy erre a célra hadrendbe állított grillsütővel.
A kis QTH-ból immár nem csak az éteri hullámok, hanem igen kellemes étel illat áradt az éjszakába.

Szegény szomszéd eddig csak a hetente összegyűlő jó társaság látványáért tett néhány irígykedő, de persze elismerő megjegyzést, -ámbár a mai nap ezzel mindent felül überelt.

  


Ennyi bevezető után térjünk át a műszaki részre is:

Zoli (HG6IRA) az újonnan vásárolt Yaesu FT 450-es készülékéhez egy rövidhullámú Rybakov antennát készített, melyet elhozott bemutatás és bemérés céljából. A műszerekkel végzett mérések azt mutatták, hogy némileg módosítani kell a jelenlegi antenna méretet, további kísérletek szükségesek.PMR vs CB rádió:

Sokunkban felmerülhet a kérdés, hogy vajon mennyire használható az egyik és mennyire a másik, - különböző terepviszonyok mellett,
hiszen itt nem csak az engedélyezett teljesítményekben van különbség, hanem míg az egyik ultrarövid hullámon dolgozik, addig a másik rövidhullámú készülék. (Nyilvánvalóan az utóbbihoz külső antenna csatlakoztatása engedélyezett, de a teszt során eltekintettünk ettől)


A teszthez egy-egy szabványos kézi PMR rádiót használtunk mely 500mW teljesítményű, továbbá egyenként 4W kimenőteljesítményű FM üzemű kézi CB rádiót természetesen a saját gyári antennájukkal.
Az elvégzett teszt eredményét hamarosan összefoglaljuk a PMR és CB -szakosztályunk oldalán.Zoli ( Stenyo ) tanúbizonyságát tette annak, hogy komolyan veszi a rádiózást, - hiszen mint megmutatta, a mikrobusza elő van készítve az URH rádió és az azt kiszolgáló eszközök beszerelésére. Vagyis elhelyezésre került egy behúzó kábel, hogy majdan a koax és táp vezetéket ezzel lehessen befűzni a megfelelő helyekre. Zoli, könnyelmű volt amikor megkérdezte, hogy segítünk-e neki majd ebben. Ugyanis mi természetesen örömmel szedjük szét az autóját. No meg persze egy-egy kitelepülésnél jól jön az állófűtéses gépezet.

Komolyra fordítva a dolgot mindannyian úgy látjuk, hogy mind-mind ezek az apróságok jelentik azt, hogy a csapat kezd összekovácsolódni, hiszen a kis dolgokban is a figyelmesség dominál.

A szokásos rövid hang/képes beszámolónk itt megtekinthető:


centerb-left.pngcenterb-right.png