1.png Rákosmenti Rádiós Kör 2.png
2022 Január 17
Főmenü
bullet.gif Főoldal
bullet.gif Tagjaink
bullet.gif Tervezett programjaink
bullet.gif Versenynaptár
bullet.gif Számoló segédletek
bullet.gif Oldal ajánló
sideb-left.pngsideb-right.png
Szakosztályaink
Rövidhullám / HF
Ultrarövidhullám / VHF
Ultrarövidhullám / UHF
Digitális üzemmód
Konstruktőr
Geocaching
PMR és CB
Modellezés,repülés
sideb-left.pngsideb-right.png
Küldetésünk
sideb-left.pngsideb-right.png
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóBelépés csak regisztrált tagok számára!

Belépési kód a kapcsolat menüpont alatt igényelhető.

sideb-left.pngsideb-right.png
Online Statisztika
Online vendégek: 1
Online tagok:
Nincsenek online tagok jelen


Regisztrált tagok: 21

Látogatók ma: 187
Látogatók tegnap: 77
Összes látogatók: 1376086
sideb-left.pngsideb-right.png
PMR vs. CB rádió
Hírek, aktualitások
Sokunkban felmerülhet a kérdés, hogy vajon mennyire használható az egyik és mennyire a másik, - különböző terepviszonyok mellett.

Hiszen itt nem csak az engedélyezett teljesítményekben van különbség, hanem míg az egyik ultrarövid hullámon dolgozik, addig a másik rövidhullámú készülék. (Nyilvánvalóan az utóbbihoz külső antenna csatlakoztatása engedélyezett, de a teszt során eltekintettünk ettől)

A teszthez a Magyarországon jelenleg érvényes szabályok szerint használható szabványos kézi PMR rádiót használtunk mely 500mW teljesítményű, továbbá egyenként 4W kimenő teljesítményű FM üzemű kézi CB rádiót természetesen a saját gyári antennájukkal.

Három tesztet hajtottunk végre:
Az első esetben legfőképp a domborzat jelentett akadályt, a két rádióállomás között légvonalban 1,4 km. volt a távolság.
Ebben a környezetben már sem a PMR rádiók, sem pedig a CB rádiók között nem lehetett kapcsolatot létesíteni.

A második teszt alkalmával a lakóházak jelentették a terheléses próbát, a két állomás közötti távolság 1,7 km. volt légvonalban.


 

Ebben a küzdelmenben egy árnyalatnyival a CB rádió hozott pozitív eredményt. A PMR rádión semmit nem hallottunk egymásból, a CB rádión éppen csak átjött az érthetőség határán az ellenállomás.


A harmadik próba egy távolsági teszt volt, ahol a két adó között 5,4 km. volt a távolság. Az egyik dombtetőn, a másik egy faházban.
Ebben a környezetben sem a PMR rádióval, sem pedig a kézi CB rádióval nem tudtunk összeköttetést létesíteni.

Meglepő módon a 2 méteres amatőr kézi rádiók (145.350 MHz) mindhátom esetben megbízható összeköttetést biztosított mindkét oldalont 1-1 Watt kimenő teljesítménnyel.

Konklúzió:
A CB rádió magasabb 4W-os teljesítmény előnye ebben a három esetben nem érvényesült. Bár úgy véljük, hogy a 11 méteres hullámhosszon működő kézi CB rádió antennája a hosszanti méretéből adódóan nagyságrendekkel kedvezőtlenebb (túlságosan rövid 11 méterhez), mint a 70 centiméteren dolgozó kézi PMR rádió gyárilag rögzített antennája.
Miután azt tapasztaltuk, hogy ilyen körölmények között egyik jellegű rádió sem nyújtott jobb teljesítményt a másiknál, azért fel tudunk állítani pozitívumokat mindkettő mellett:

A kézi PMR rádió előnye:
- kis méret, könnyű súly
- CB rádiótól szolídabb energia igény
- olcsó ár

A kézi CB rádió előnye:
- több csatorna használható a frekvenciasávban
- nagy nyereségű külső antenna csatlakoztatható, mellyel jelentősen javíthatók az összeköttetések távolsága és minősége.
- rövidhullámon működik, így ha van ionoszférikus terjedés a 11 méteres hullámsávon, akkor akár 1000 km-nél nagyobb távolság is áthidalható: Aki érez kalandvágyat egy jó DX-re, ezzel megszerezhető, mely a kedvező terjedés függvénye.
Azonban paradoxon módon a felületi hullám mentén csupán néhány kilométer az elérhető összeköttetés távolsága ebben az esetben is.
centerb-left.pngcenterb-right.png