1.png Rákosmenti Rádiós Kör 2.png
2022 Január 17
Főmenü
bullet.gif Főoldal
bullet.gif Tagjaink
bullet.gif Tervezett programjaink
bullet.gif Versenynaptár
bullet.gif Számoló segédletek
bullet.gif Oldal ajánló
sideb-left.pngsideb-right.png
Szakosztályaink
Rövidhullám / HF
Ultrarövidhullám / VHF
Ultrarövidhullám / UHF
Digitális üzemmód
Konstruktőr
Geocaching
PMR és CB
Modellezés,repülés
sideb-left.pngsideb-right.png
Küldetésünk
sideb-left.pngsideb-right.png
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóBelépés csak regisztrált tagok számára!

Belépési kód a kapcsolat menüpont alatt igényelhető.

sideb-left.pngsideb-right.png
Online Statisztika
Online vendégek: 1
Online tagok:
Nincsenek online tagok jelen


Regisztrált tagok: 21

Látogatók ma: 161
Látogatók tegnap: 77
Összes látogatók: 1376055
sideb-left.pngsideb-right.png
A szakkör első napja
Hírek, aktualitások
Szerda délután indult a rádióamatőr szakkör 8 fő diák részvételével.
 
Meglepően lelkes kis csapat gyűlt össze.


Fél kettőkor még találgattuk, (András, Géza, Béla) - vajon hányan jönnek majd el a szakkörre, mekkora lesz az érdeklődés.

Kettő előtt nem sokkal megérkeztek a gyerekek, lassan benépesült a kis helyiség. Öröm volt látni a szemekben az érdeklődő csillogást.
  


A rövid közös bemutatkozás és feltett kérdések megválaszolása után kipróbáltuk a kézi rádiókat.
  
  

Sajnos gyorsan eltelt az időkeret ebben remek társaságban.


A szakkörön készült képek a képtárban is megtekinthetők.A szakkör után nem sokkal érkezett Zoli (HG6IRA) egy jókora adag ferrit gyűrűvel és egy alukofferrel, majd érkezett Attila (HA5NVG).

Zoli hamar felfedte a koffer tartalmát, melyből előkerült egy marék 200 ohm-os ellenállás, egy forrasztó készlet, egy tekercs zománcozott huzal, meg még további kellékek. Hiszen napok óta tervezte, hogy legyártunk közösen egy jópár balunt a csapat számára, hiszen a balun igényünk a rövidhullámú készülékeink darabszámának növekedésével hatványozott arányban emelkedett.

Adva volt tehát a kitűnő alkalom, hogy kikísérletezzük a megfelelő receptúrát a jó balun elkészítéséhez, melyben most a 4:1-es arányt vettük górcső alá.

Géza (HA5GZA) behozta az MFJ - műszert, mellyel kezdetét vette az igen aprólékos és időigényes méretező munka:
  
-Még néhány menet felcsévélve, majd mérés és jegyzetelés, pár menet vissza, forrasztás... egy újabb mérés ..., majd megint az elejére, stb.
Jópár óra után sem hagyott alább az elszántságunk a tökéletes példány kikísérletezésében, pedig már teleírtunk jó néhány oldalnyi füzetlapot. 
  

Újra és újra kielemeztük a jegyzeteinket a mért értékekről, - újra próbálkoztunk, hiszen amíg az egyik szegmensben javultak az értékek, addig a másikban egyre rosszabbak lettek.
 
A kapott számszerű összefüggésekből kezdett kisejleni, hogy mi is lehet a végleges megoldás iránya. Már rég nem a net-en elérhető árbrák sémáját követtük.

Aztán amikor már-már későre járt, egyszer csak megszólalt egy hang: - "most jó, az értékek ott vannak ahol vártuk minden tartományban..."

Ennek végeredménye lett a talpponton mért 43 ohm, 49 ohm, 50 ohm és 51 ohm impedancia az egyes frekvencia sávokon, 1:1 -es SWR mellett.

A windom antennával végrehajtott folytatólagos kísérletünkről később számolunk be, várhatóan ezen a héten pénteken egy külső helyszínen sort kerítünk a kísérletre.
centerb-left.pngcenterb-right.png