Ismét remekelt a csapat a CQ Budapest-versenyen
Írta: Administrator - Dátum: 2010 November 02 11:44

Az eddigi eredményeinkhez képest ismét sikerült javítanunk az elért pontszámokon.
Ezúttal 2 méteren bevetettük a "titkos fegyverünket" , -már ami az antennát illeti. Nem maradt el a kívánt hatás.

Részletek itt.


Teljes hír

Az eddigi eredményeinkhez képest ismét sikerült javítanunk az elért pontszámokon.
2010.
Ezúttal 2 méteren bevetettük a "titkos fegyverünket" , -már ami az antennát illeti. Nem maradt el a kívánt hatás.
2010. júniusának első hétfőjén léptünk be a versenybe, melyen elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy az akkori technikánk és a QTH megválasztása mennyire lesz elegendő, egyszóval az elérhető pontszám hova sorol be bennünket a mezőnyben. Ez kiinduló pontnak is betudható volt, hiszen az ettől való elmozdulás adekvát visszajelzést ad számunkra egyrészt a technikai fejlődésünkről, másrészt a csapat összeforrottságáról, teljesítményéről.

Ha a fenti grafikont megvizsgáljuk érdekes összefüggést látunk:
-Júliusban megháromszoroztuk az elért pontszámunkat első lépésként pusztán egy jobb helyszín kiválasztásában.
-Augusztusban, -mint az eredmények mutatják hibás döntést hoztunk; hiába volt nagyságrenddel nagyobb kimenő teljesítményünk (500w végfok 2 méteren) a korábbiakhoz képest, irányított Yagi antennáink az előzőekben használt körsugárzók helyett, -az eddigiektől teljesen idegen technikát választottunk, mellesleg egy belterületi QTH-n.
Mindenképp tanulság volt számunkra, hogy célravezetőbb egy kezdeti -mégha szolíd eredményeket is mutató, de bevált technikát továbbfejleszteni, csiszolgatni az ismeretlen helyett.
-Szeptemberben "visszatérve a kályhához" az alap technikát fejlesztettük tovább, HB9CV antennát használva mindkét sávon(70 cm, 2m) visszatérve a bevált kitelepülési helyszínünkre. Igazi csapatmunka zajlott a verseny alatt, hiszen 1 személy dolgozott az összeköttetéseken, 1 fő írta a log-ot, 1 társunk pedig elektromos antennaforgató híján az antenna kívánt irányba fordításáról gondoskodott. Meg is lett a szép eredménye, majdnem megnégyszereztük az elért összpontszámot a kiinduláshoz képest.
-Októberben alkalmaztuk a már bevált csapat összmunkát egy újabb kitelepülési helyszín megválasztásával, melyet a fenti eredmények igazoltak.

-Novemberben ugyanazon kitelepülési helyszínen bevetettük a saját készítésű "csodafegyverünket" 2 méteren, azaz a
HB9CV antenna 5 elemes változatát. Ezzel minden eddigieknél magasabb eredményt értünk el úgy távolságban, de az összeköttetések számát tekintve is. Novemberrel lezárult a CQ Budapest idei versenyszezon. Jövő januárig még lesz időnk tovább fejleszteni a tudásunkat, csiszolni a technikánkat.

Kapcsolódó infó:
-
CQ Budapest versenyszabályzat

- Általunk használt log, mely beküldendő a verseny hónap 15-ig a cqbp@mraszbsz.hu - e_mail címre.

-
A QRB (két állomás közötti távolság) kiszámítására szolgáló hasznos oldal