1.png Rákosmenti Rádiós Kör 2.png
2022 Január 17
Főmenü
bullet.gif Főoldal
bullet.gif Tagjaink
bullet.gif Tervezett programjaink
bullet.gif Versenynaptár
bullet.gif Számoló segédletek
bullet.gif Oldal ajánló
sideb-left.pngsideb-right.png
Szakosztályaink
Rövidhullám / HF
Ultrarövidhullám / VHF
Ultrarövidhullám / UHF
Digitális üzemmód
Konstruktőr
Geocaching
PMR és CB
Modellezés,repülés
sideb-left.pngsideb-right.png
Küldetésünk
sideb-left.pngsideb-right.png
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóBelépés csak regisztrált tagok számára!

Belépési kód a kapcsolat menüpont alatt igényelhető.

sideb-left.pngsideb-right.png
Online Statisztika
Online vendégek: 1
Online tagok:
Nincsenek online tagok jelen


Regisztrált tagok: 21

Látogatók ma: 236
Látogatók tegnap: 77
Összes látogatók: 1376139
sideb-left.pngsideb-right.png
Konstuktőr szakosztály

 


KONSTRUKTŐR szakosztály


Antenna konstrukciók:

 Tápegységek készítése


Egyéb kiegészítők

 • Rövidhullámú antennahangoló (tuner) (HA5GAL Béla megépítésében)

  Rövidhullámú rókaadó (rádió iránymérő adó) (HA5GAL Béla megépítésében)
  Ötelemes antenna 145 MHz-re

  Sokan használunk URH-n és RH-n egyaránt HB9CV antennát, amely könnyen megépíthető és legtöbbször beváltja a hozzá fűzött reményeket. Az alap HB9CV antenna jó tulajdonságai adták az ötletet, hogy megpróbáljunk egy nagyobb nyereségű, de még egyszerűen megépíthető antennát kikísérletezni.  Elképzelésünk az volt hogy az alapul szolgáló fázistáplált sugárzót (HB9CV) egy hosszabb (2 m-es) boomra építjük fel, s direktorokkal próbáljuk az antenna nyereségét növelni.  A kísérleti antenna boomja 15x15 mm-es U alakú alumínium szelvény volt. Az összes elemel galvanikusan rögzítettük a gerincre. A kísérletek során az elemek méretét, és a boomon való elhelyezkedését változtattuk, igyekezve az adott összeállításból a maximális nyereséget kihozni. A mérések során azt tapasztaltuk, hogy egy elem hozzá illesztésével 2 dB-el, a második direktor beállítása után már 3,5 dB-es és végül, amikor a harmadik direktor is a helyére került kereken 5 dB-el mértünk nagyobb nyereséget a viszonyítási alapként használt HB9CV-hez képest. A méréseket mérővevővel végeztük, fönt a budai hegyekben mindig ugyanazon a helyen,etalon árbocra helyezett antennákkal. Az árbóc: mintegy 4 m magas volt, s utolsó tagján szigetelőként egy PVC cső volt felszerelve.  Ide szereltük a mért antennát. Az összehasonlítás korrektsége érdekében ugyanazon mérőkábellel mertük a HB9CV-t és az ötelemes változatát. A kísérletek során az 1893 mm-es gerinchossznál értük el az optimális beállítást. Az ekkor mért 5dB nyereségkülönbség azt jelenti, hogy ha a HB9CV-t elfogadjuk 5dB nyereségű antennának, akkor ez az öt elemes változat mintegy 10 dB nyereséget biztosít, ami valószínűleg megközelíti azt a maximális nyereséget amelyet ekkora gerinchossz mellett el lehet érni.

  Megépítettük az antennát 25*25 mm-s alumínium zártszelvényre is, ekkor az, elemek hosszát némileg növelni kellett (a rajzon zárójelben feltüntetett méretek).

  Végül végeztünk összehasonlító méréseket más antennákkal is. Például a Rothammel könyvben szereplő 9 elemes antennát 8,5dB-esnek mértük, a DL6WU antenna pedig 11dB nyereséget mutatott, tehát csak 1dB-vet volt jobb ennél a megoldásnál.

  HA5BIE Jóska
  A képekért köszönet HA5CFJ Samunak

  Az antennát HA5GAL Béla megépítette. További részletek, tapasztalatok itt.

  Vissza a lap tetejére

   

  Szabályozható kimeneti feszültségű (1,2V-33V 5A) tápegység


  A tápegység IC állítható kimenetű. LM338T=1,2V-32V 5A   


  Vissza a lap tetejére

   


  Az alábbiakban egy 13.8V 20A-es tápegység megépítését mutatjuk be

  Ezt a tápegységet kifejezetten amatőr rádiókhoz terveztem.  Kimenőárama a rajzon szereplő alktrészek esetén folyamatosan 25A is lehet. Túlfeszültség védelemmel rendelkezik, a 2 db 6,8V-os dióda esetén a védelem 14,4V-nál lép életbe.

  A tirisztor 400V 40A-es típus. A hálózati trafó toroid, a szekunder oldal 16nmm-es réz profilból tekerve.  A Graetz 500V 50A-es, a pufferkondi 100,000 uF. A három darab párhuzamosan kapcsolt áteresztőt az LT 1085 stab vezérli, a kimenő feszültség a P1 potméterrel állítható be a kívánt értékre.

  Az LT1085 helyett LM338K is alkalmazható. A három darab 0,05 ohm ellenállás huzalból készült.  A Graetz híd, a stab IC, és a három áteresztő hűtéséről gondoskodni kell !

   

  A tápegységet három éve használom problémamentesen.
  HG1DLV

  A fotókat HA5ASY készítette a saját tápegysége megépítéséről.

  Vissza a lap tetejére

   
  6 sávos RH (80-10m) vertikális antenna

  "Ha már lúd, akkor legyen kövér" - tartja a mondás, - "de akkor már legalább hat (6) !" - mondhatja rá a lelkes amatőr.

   

  Ezúton megosztom veletek a 6 sávos vertikális antenna megépítése és használata során szerzett tapasztalataimat, melyhez az alapötletet az 1990/2-es Rádiótechnikában közölt leírás adta.


  A megépítéshez elsőként azzal a problémával találkoztam, hogy olyan méretű csöveket is be kellett szerezni, melyek a magyar kereskedelemben nem a szokványos méretek. Meglepő, hogy a világon mindenhol szabványként tartják nyilván -egyedül Magyországon nem - sajnos sok sok utánjárással és személyes kapcsolatok útján szerzett információk segítségével volt csak beszerezhető a 24x2-es és a 14x1 -es cső, melyeket egyedileg le kellett gyártatni ugyanis külföldről igen borsos áron lehetett volna hozzájuk jutni.


  Akik az antenna megépítésére vállalkoznak, azoknak javaslom a 0,5-ös keménységű (hajlítható) helyett a 0,7-es keménységű (nem hajlítható) alumínium-szilícium ötvözetű csövek alkalmazását.

  Kereskedelmi forgalomban beszerezett szabványos csöveknél probléma volt az összeillesztéssel, ugyanis a 10mm-es belső átmérőjű csőbe nem ment bele a 10mm-es külső átmérővel rendelkező elem.
  Ha mindet egyedileg gyártattam volna le, akkor például feltétel lehetett volna, hogy az egyes csövek egymásba csúsztathatók legyenek. Ezzel elkerülhetők az igen aprólékos felületcsiszolással utólagos megmunkálással járó tevékenységek.
  A legnagyobb beszerzési problémát a 3 tekercs ( L2, L3, L4) anyagául szolgáló 5mm-es tömör kör keresztmetszetű alumínium huzal jelentette, melyre a kereskedők azt mondták, hogy ilyen nem létezik, egyedül réz kivitelű kapható. További utánjárással kiderült, hogy a 25x4-es alumínium földkábel kivitele közelít a keresetthez, mely ugyan nem 5mm átmérőjű, hanem 5,5 mm a külső átmérője.


  A huzal tekercselését egy régi hálószobai ágyláb segítségével méretpontosan végrehajtottam, tartva a 81 mm-es középátmérőt.
  A tekercs és kondenzátortartó bilincseket egyedileg kellett lehajtani, méretre vágni. Kereskedelmi beszerezhetőség híján itt meg kellett vennem a 2mm vastag alumínium tábla lemezt, melyből 20 mm széles csíkokat vágtam. Itt érdemes felkeresni a "feltalálók boltját" - azaz egy MÉH telepet.
  A műanyag rőgzítőelemek méretre esztergálásában egyik rádióamatőr társunk volt a segítségemre.
  Az antenna teljes hossza 7,8 méter. Az egyes csöveket 12 cm-t kellett összedugni. A legfelső elemet pedig annyira, hogy a teljes hossz kiadja a 7,8 métert.

  Az antenna hangolása
  : A cikkben leírt tekercsméretek jók, egyedül a 80m-es hullámsávra kellett módosítani a megadott méreten, miszerint a 33 cm-es megadott tekercs hosszát bizony össze kellett tolnom a 19 menetet egészen 25-27 cm-re.

  A 10 MHz-es frekvenciatartománnyal nem foglalkoztam, az SWR eredmények itt a beszereléshossz értékeit mutatják.

  A 3,5 MHz és a 21 MHz hangolása a szokványos módon történt, ezek csatolói különálló életet élnek.
  A többi hullámsáv hangolása kölcsönhatásban áll egymással, például ha a 7 MHz-es csatolón állítottam, akkor módosult a 14 Mhz is, -tehát a további hangolás igen aprólékos és időigényes munkát követelt.


  Mért SWR értékek:


  3.676 MHz -- SWR 2.17   7.085MHz -- SWR 1.36   14.025MHz -- SWR 1.41
  21.180 MHz--SWR 1.15   28.40MHz -- SWR  1.52

  Külön kimelném, hogy 21 MHz-re a leírásban megadott illesztő csonk hossza 3700 mm, ehelyett a méréseim szerint a 3410 mm hossz beállítása szükséges.
  A kellő anyagmerevséghez a 2 db 1mm-es rézvezeték összesodrása erősen ajánlott, melybe 10 cm-ként legalább 15 menet kerüjön.
  21 MHz-es hangoló távtartójaként a leírás 2 db beépítését tartalmazza, ezzel szemben javasolt a 3 db, mellyel sokkal stabilabb a felépítmény.

  Az antenna anyagköltségének meghatározása nehézkes, ugyanis voltak olyan anyagok, melyből a beszerezhetőség érdekében többet kellett megvásárolni, mint amennyi az antennához kellett, ezzel együtt körülbelül 25-30 ezer forint volt az összköltség.

  A megépítésre fordított időigény hangolás nélkül 3 nap. Speciális célszerszámot nem igényelt a megépítése.
  Figyelem !!! A 2,5 KV-os feszültségre méretezett kondenzátorok is arra figyelmeztetnek, hogy kellő óvatosággal használjuk az antennát, különös tekintettel annak közelébe ne engedjünk senkit a használat alatt.

  Tapasztalatok
  :
  Eddig rövidhullámon inverted V dipóllal rádióztam. Ezt az antennát meghagyva különböző kísérleteket végeztem el.
  80 méteres hullámsávon a QTH-mhoz közeli állomásokat a 6 sávos vertikális antennával kitűnően hallom. Budapest - Pécs távolságban hallom hogy ott a magyar állomás, viszont alig érthető, fölötte a német állomást kristálytisztán hallottam.
  Átváltottam a dipól antennámra, ahol felerősödött a magyar állomás, de a külföldi eltűnt. Nyilvánvalóan az antenna kilövési szögek eltérők.

  80 méteren egy moszvai állomás 5/9 -es;
  40 méteren a spanyol állomások 5/9 - 5/8 -as; a lengyelek és angolok 5/9 - 5/7 -es;
  15 méteren a japán állomások a reggeli órákban 5/9 - 5/8 -as; az izraeli 5/9 - 4/7 -es
  és az angolok 5/9 - 5/7 -es riportot adtak.  Az antennát antennaillesztő nélkül használom. A részletes megépítési leírás és rajz itt letölthető

  HA5NVG Attila

  Vissza a lap tetejére

   

  6 elemes HB9CV

  Tekintettel arra, hogy sorainkban már készült egy 5-elemes HB9CV (HA5GAL) és hozta az eredményeket, így arra gondoltam hogy belevágok a 6-elemes változatba.

   


  Mi is ösztönzött erre a feladatra? Hát mindenek előtt azt kell tudni, hogy az amatőr munka igen szerteágazó érdeklődést vált ki. Szerteágazó, de nem merev, így ki-ki a saját örömét- különféle oldalról közelítve találja meg. Jómagam elkötelezett híve vagyok a VHF- rádiózásnak mind forgalmazás mind a konstruktőri munka tekintetében. Szerintem egy jól összerakott Rig igen csak tud kellemes qso-t prezentálni. Nem alábecsülve más frekvenciákat a 144Mhz és környéke a maga sajátos tulajdonságaival képes a DX munkára, hiszen egy jó terjedés meglepő távolságok létesítésére alkalmas.

  Most a műhold, digi és egyéb üzemmódokat kihagyva a fónia SSB/FM üzemre gondolok. Ráadásul a versenyek a résztvevők létszáma és technikája megkívánja a felzárkózást, hogy minőségi munka folyhasson. Első körben én az antenna terén várok igen erős változást. Így hát belefogtam az építésbe. Elkezdtem az interneten keresgélni. Találtam is egy tetszetős darabot, gondoltam na ez jó lesz hiszen pontos méretek anyag igény stb. megvan, így nem lesz vele gond csak meg kell építeni és kész.

  Mint kiderült hiú ábránd volt, a méretek nem jók (lehet nem véletlen) erről majd később… Megkezdtem az anyagbeszerzést ami egyszerű, hiszen a X. kerületi Keresztúri úton minden kapható, szinte fillérekért. Ezután már láttam, hogy a precíz munkához kell némi segítség, itt lépett a rendszerbe Bálint (HA7GLB). Az előre leméretezett felrajzolt boom helyzetbe furása az Ő feladata lett. Persze nem Bálint lenne, ha emellett még nem ügyeskedne valamit.


  Grátisz a gamma tagok rögzítő/hangoló elemeit is legyártotta, nagy örömömre. Megkezdődhetett a kivitelezés. Már az első percekben éreztem, hogy Bálint igen pontos munkája milyen gyümölcsöző, hiszen az összes tag a boom-hoz képest korrekt derékszöget alkotva simán illeszkedett a helyére.

  Mint említettem egy publikált méret alapján dolgoztam, így rögtön a tagokat le is csavaroztam végleges formában. A gamma tag 5mm-es alumíniumból készült így elég problémás beforgatni a helyére, én ezért csak 50%-os állapotra hajtottam, majd a helyén tettem véglegesre. A gamma tagot a boom-tól szigetelni kell!!! Gyakorlatilag kész is volt, jöhet a méregetés.

  Eszközök: SWR/Teljesítmény+térerő mérő, 8ET féle mérő-híd, MFJ analizátor. Kenwood TK-278, majd egy miniVNA .

  Első eredmények? Lehangoló, katasztrófa meg ilyenek. Mindenhol ment, csak ott nem ahol kéne. Félreraktam, - pár nap kihagyás után egy antenna méretező programmal lemodelleztem az eszközt. Kiderült hogy kidobni nem kell, csak éppen változtatni a pálcákat.

  Most nem térek ki a részletekre csak annyi, hogy a pálcák végein ajánlatos menetes csatlakozási lehetőséget kialakítani így a fizikai hossz be -ill. ki tekergetéssel változtatható. Sőt még a gamma tag becsatolási pontjai is változhatnak. A méretek változása után már bíztató volt az eredmény és szépen kezdett az antenna működni. A pálcák beállítása után egyszerűen zsugorcsővel rögzítettem, majd a trimmer kondival végleges beszabályozás történt.


  Eredmények
  : SWR 1.1 Teljesítmény kifelé 97%,. Mérő Híd SWR 2.5V állásban eredmény 0.008V, MFJ 269 analizátor szerint IMPEDANCE az 44ohm a REACTANCE 0=nulla


  Ez már az én mértékem szerint is elfogadható, de biztos ami biztos irány Kóka, HA7WDH István és miniVNA kontroll. Miután Pista barátunk méregetett és közölte az eredményt amit saját véleményével fűszerezett, hát akkor már azt mondtam megérte belekezdeni. Kiváló!!!

  Puding próba: HA0-HA2-HA8-HA9 körzetek még FM-ben is SSB YO,OK,OE, állomások. A rendszeres távoli partnereim egyértelmű javulást jeleznek, 4-5 S-fok különbség is jelentkezik, kör sugárzóhoz képest

  Valamint egy Svéd állomás, - igaz QSO nem volt - de szépen 3-s erővel hallottam, de meg sem próbáltam vissza menni mert igen kis teljesítményem volt kb. 8-10 watt. Ami még említésre méltó, az antenna irány érzékenysége az előre/hátra viszonya. Valamint az igen jelentős érzékenysége a polaritásra. Összegzésül elmondhatjuk, hogy egy jól kivitelezett antenna beváltja a hozzá fűzött reményeket remélve, hogy akár versenyek, akár egy jó kis DX munka során sok eredmény születik. A tapasztaltak alapján már készülnek a következő darabok, ami HA7GLB, HA5BYO, valamint HA5ZOL és persze HG5CKL QTH - ján fog jó szolgálatot tenni.

  A megépítéshez használt eszközök: asztali fúrógép, talpas derékszög, tolómérő, flex, behajtó gép, csiszoló eszközök, csavarok, rögzítés technikai cuccok. Hiteles BRG SWR/Power mérő, 8ET SWR mérő-híd, MFJ-269, miniVNA, Térerő mérő. Mérő kábel minden esetben H-155 1000mm.

  -25X25 alu zárt szelvény, 8mm alu cső, 5mm tömör alu.

  Akik segítettek: HA7GLB, HA5ASY(5mm alu rúd), HA7WDH (mérés)

  Következő feladat egy kellemes előerősítő gyártása, ami majd az antenna talppontjában fogja végezni áldásos tevékenységét.

  Sok sikert kívánok az után építéshez! 73 DX HG5BUN Miki

   

 


Vissza a lap tetejére

Rövidhullámú antennahangoló egység (HA5GAL Béla elkészítésében)


Az interneten sokféle antennahangoló leírás található, én az alábbi "T" -tagos kivitel elkészítését választottam

 

Az antennahangoló fémdobozának elkészítésével nem bíbelődtem, hanem a kereskedelemben beszereztem.

A 2 db forgókondenzátort (HA5NVG) Attila adta, a tekercs kapcsolót, valamint a tekerő gombokat sikerült a börzén beszereznem.

A tekercshez 1,5mm-es átmérőjű (burkolat nélküli átmérő) csupaszított rézhuzalt alkalmaztam, melyet egy 40mm külső átmérőjű pvc lefolyócsőre csévéltem.

Ezekhez az átmérőkhöz tartozó szükséges menetszám meghatározásához a honlapunkon a "Számoló segédletek" - menüpont alatt található táblázat pontos segítséget adott. Ugyancsak támpontként szolgált az egyes kicsatolások meghatározásához is (hányadik meneteknél kell kicsatolni a szükséges indukció elérése érdekében).

A fenti méretekkel én 17 menetet kaptam, melyet alkalmaztam.

Az egyenlő sortávolság megtartásához, és a kellő rögzítéshez egy elektromos
ragasztópisztolyt hívtam segítségül.

Ugyancsak a ragasztópisztollyal képeztem megfelelő, de stabil műanyag alapot a forgókondenzátorok, valamint a tekercstest szigetelt rögzítéséhez a készülékdobozban.

Az összeszerelés után meglepően jó működési eredményeket nyújtott az antennahangoló, 100watt kimenőteljesítmény mellett. A vizsgálatot 3,5MHz -től 50MHz-ig elvégeztem.


Mindenkinek ajánlani tudom ezt a viszonylag könnyen és olcsón elkészíthető hasznos berendezést, ami ezentúl a klubunk és szakkörünk eszköztárát bővíti.

vy 73 HA5GAL Béla

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vissza a lap tetejére

 

Rövidhullámú rókaadó (rádió iránymérő adó) (HA5GAL Béla elkészítésében)

 

A rövidhullámú rókaadó megépítéséhez az alapötletet HA5OAA Zoli által a Naplás tavi kitelepülésünkre biztosított készüléke adta.

 

A rádiós körünkben erre vevő készülékeink ugyan vannak, azonban az adónk bizony alapos renoválásra szorulna. Ezért inkább könnyebbnek bizonyult egy új megépítése.

 

A mintául szolgáló alapkészülék látszólag kevés alkatrészt tartalmazott, melyben a billentyűző rezgést a K1LB553 (helyette jó a 7400-as is) IC A és B kapujából kialakított astabil multivibrátor szolgáltatja.

Kapcsolási rajz sajnos nem állt rendelkezésemre, így megpróbáltam lerajzolni az elemek bekötéseit a rókaadó nyáklap forrasztásai alapján. Az adó nyáklapja alulnézetből:

Erről a rajzom valahogy így sikerült:

Következő lépés az általam megrajzolt "skicc"-ből egy használható nyákterv megszerkesztése:
 
 

Miután elkészült a nyákrajz, következhetett az áramköri panel elkészítése. Ebben a technológiában nem a felvasalásos eljárást választottam, tehát egy az egyben következhetett az átrajzolás.
Első lépésként alaposan megtisztítottam a méretre vágott nyáklemezt, valamint a rajzoláshoz használni kívánt vonalzót, majd rákasíroztam a nyákra a rajzot...
 
 
...majd pontozóval (ehhez egy hegyes facsavar is jó) és egy kis kalapács segítségével bepontoztam a leendő furatok helyét a lemezen. Miután minden egyes pontot beütöttem, eltávolítottam a papírrajzot, és kezdődhetett az áramkörök megrajzolása, a pontok összekötése vonalzó mellett, melyhez egy közönséges vízálló alkoholos filcet használtam.
 
 
Következő lépésként eljutottunk a nyáklap maratásához. A maratni kívánt nyáklap hátoldalára egy szigetelő szalagcsíkból egy megfogási alkalmatosságot csináltam.


Marató folyadéknak a fodrászkellék boltban kapható 35%-os Hidrogénperoxid és Háztatási sósav, némi víz keverékét haszáltam:
2 rész Hidrogénperoxid, 1 rész Háztartási sósav, 1/4 rész víz a maratás sebességének lassítása érdekében.

A maratás után szappanos bő vízzel lemostam a nyáklapot, majd ledörzsöltem a filctoll maradékot. A pontozóval beütött furatok helyét 0,7mm-es fúróval kifúrtam, majd beültettem és beforrasztottam az áramkör alkatrészeit. Ezután színtelen lakkal bevontam az időtállóság érdekében.


És végül épp a napokban HA5OAA Zoli és HA5GO Miki jóvoltából megérkezett a pontos tervrajz a rókaadóról, amelyért hálás köszöszet. Ezúton megosztok veletek!


Alkatrész szükséglet:

- Ellenállások:
  10 ohm 1 db.
  180 ohm 1db.
  4,7 kohm 1 db.
  1,2 kohm 1 db.
 
- Zener dióda ZY5,1  1 db.
- Kondenzátorok:
  22 nF 2 db.
  47 nF 1 db.
  60 pF -os forgó kondenzátor 1 db.
- 3,5 MHz kvarc kristály 1 db.
-Tranzisztorok:
  BD 135 1 db.
  BFY 33  1 db.
- K1LB553 vagy IC 7400  1 db.
- Ferrit gyűrű 12mm átmérőben, 7 menet vezeték felcsévélve
- 3-as sorkapocs 1 db.
- Az antenna hossza 255 cm.

vy 73 HA5GAL Béla

Vissza a lap tetejére

  
Vissza a lap tetejére

Antennatorony projekt (HA5GAL Béla)


Régóta tervezgettem hogy kibővítem a rövidhullámú antennáim tárházát, így a saját készítésű Windom mellé RH-ra sikerült HA5CW Jóska jóvoltából viszonylag jó áron szert tennem egy 3 sávos Yagira és egy antennaforgatóra.

 A tornyok tekintetében számomra két lehetőség kínálkozott: Vagy vásárolok egy kitolható Buga-duga katonai tornyot, vagy magam építek egyet. - Én az utóbbit választottam, mely persze nem tudja felvenni használhatóság szempontjából a versenyt a katonaival, dehát az olcsóbbik útra böktem...

Az antennatorony anyagául 6 szál 6 méteres 3/4-ed collos acélcsöveket vásároltam, továbbá 6 szál laposvasat a merevítésekhez. A létrafokokhoz 10-es betonvasam volt otthon.
  
A méretezésnél igyekeztem a Buga-duga alapméreteit mintázni, tehát a távtartó háromszögek 35, 35, 35 cm belső méretekkel készültek.

Miután elkészült 3 rétegű festést alkalmaztam (1 alapozó, és 2 fedőrétegű zománc festékkel).
A toronnyá nőtt "műtárgy" felállításában HA5NVG Attila segített egyrészt szakmai, másrészt technikai eszközökkel.
  
  
Szerencsére az idő kegyes volt hozzánk, enyhék voltak az éjszakák, így 12 nap múlva a beton már kellő szilárd volt ahhoz, hogy folytathassuk a projektünket, és végre "megkoronázhassuk" a tornyot. Első lépésben felkerült az antennaforgató motor, majd a meghajtott tengely, melynek tetejére olyan rögzítőbilincs, amihez rögzíthető HA5OZX Lacitól kapott "perlon" kötél az antenna boom vízszintes gyámolításához. HA5HK Bandi a toronykikötő sodronyok közé szigetelő porceláncsigákat hozott.
  
  
Miután telepítettük a 3 sávos (14,21 és 28Mhz) Yagi antennát, Attilával bekötöttük a János által adott kültéri UTP kábelt az antennaforgató motorba és a vezérlő egységébe, majd egy rögtönzött QSO - próbát végeztünk.

Az első külföldi állomástól 59-et kaptunk, ami 8 200Km-re volt észak-nyugatra tőlünk. (W9DKO)
Voltak némi fenntartásaink a kültéri UTP kábellel, miszerint képes lesz-e megfelelő tápáramot átvinni a jellegéből adódó vékony vezeték 52 méter hosszban az antennaforgatóhoz. (sajnos ilyen messze van az adószoba a toronytól) A teszt minden kétséget kizáróan sikeres volt.

Köszönet illeti HA5NVG Attilát az önzetlen és fáradalmas segítségéért, továbbá Jánost, HA5HK Bandit, HA5OZX Lacit és HA5CW Jóskát az anyagok beszerzésében és a segítő tanácsokban.

További képek a képtárban megtekinthetők. 

 

Vissza a lap tetejére

 

 

 

 

 

 

 

centerb-left.pngcenterb-right.png