1.png Rákosmenti Rádiós Kör 2.png
2022 Január 17
Főmenü
bullet.gif Főoldal
bullet.gif Tagjaink
bullet.gif Tervezett programjaink
bullet.gif Versenynaptár
bullet.gif Számoló segédletek
bullet.gif Oldal ajánló
sideb-left.pngsideb-right.png
Szakosztályaink
Rövidhullám / HF
Ultrarövidhullám / VHF
Ultrarövidhullám / UHF
Digitális üzemmód
Konstruktőr
Geocaching
PMR és CB
Modellezés,repülés
sideb-left.pngsideb-right.png
Küldetésünk
sideb-left.pngsideb-right.png
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóBelépés csak regisztrált tagok számára!

Belépési kód a kapcsolat menüpont alatt igényelhető.

sideb-left.pngsideb-right.png
Online Statisztika
Online vendégek: 1
Online tagok:
Nincsenek online tagok jelen


Regisztrált tagok: 21

Látogatók ma: 195
Látogatók tegnap: 77
Összes látogatók: 1376094
sideb-left.pngsideb-right.png
Digitális üzemmódú rádiózás

Rádiózás digitális üzemmódban articles: digi.gif


Amikor egy adott rövidhullámú sávon már nincs jó terjedés, vagy túl zajossá válik a sáv, már már szinte alig hallunk rádióállomást, ilyenkor jut főszerephez többek között a digitális üzemmódú rádózás.

articles: digi.gif

A digitális üzemmódoknak több csoportja lehetséges, melyeket rendszerint az RH és URH sávokban használják. Van aki a számítógépet hozzákapcsolja a rádiójához és azzal forgalmaz, kísérletez, versenyez. A két eszköz között a Packet rádiózásban ismert úgynevezett MODEM (modulátor és demodulátor szavakból származik) helyett itt egy INTERFÉSZ foglal helyet.

Az INTERFÉSZ feladata a számítógép hangkártyája és a rádiónk közötti kétirányú jelátvitel biztosítása. Ily módon a rádió a számítógépből érkező jeleket valamilyen hangfrekvenciás jellé alakítja és a rádióadó azt kisugározza. Ugyanez visszafelé is működik, miszerint a rádióvevőből érkező jeleket a számítógép feldolgozza és képileg megjeleníti.articles: digibekotes.gif


Egy kis alapismeret articles: digi.gif

- A fázismodulációs adatátvitellel (PSK)éppen úgy viszünk át karaktereket, mint az RTTY (távíró) üzemben,de a technikai fejlődésnek megfelelően már eredetileg is számítógépre tervezték, így „komfortosabb” kiszolgálást biztosít. Az SSB rádióadó mikrofon bemenetére vezetendő moduláló jelet a számítógép hangkártyája állítja elő, a vevő hangfrekvenciás kimenetén megjelenő demodulált jelet szintén a hangkártya dolgozza fel. A digitális jel 0 vagy 1 értékének az adatjel más-más fázisa felel meg (fázisváltásnál a jel amplitúdóját is lecsökkentik a nemkívánatos felharmonikusok termelésének megakadályozásacéljából; ugyanezért ügyelni kell arra, hogy az adó ne vezérlődjék túl). A kódolás bonyolultabb, mint az RTTY jel esetében: a kódok nem egyforma bithosszúságúak, hanem hosszuk az átviendő karakter előfordulási valószínűségének függvényében változik 1 és 10 bit között. (Pl. a szóköz 1 bit, az „e” betű 2 bit, a „t” betű 3 bit, a „Z” betű 10 bit kódhosszúságú.)

Legnépszerűbb digitális üzemmód sávok:

 • 10 méter 28.070-28.130 MHz
 • 12 méter 24.920-24.930 MHz
 • 15 méter 21.060-21.099 MHz
 • 17 méter 18.100-18.110 MHz
 • 20 méter 14.060-14.099 MHz (igen aktív)
 • 30 méter 10.120-10.150 MHz
 • 40 méter 7.060-7.099 MHz
 • 80 méter 3.580-3.640 MHz
 • 160 méter 1.838-1.842 MHz

URH

 • 70cm 432.200-432.500 MHz
 • 2 méter 144.138-144.500 MHzA digitális rádiózás rejtelmei röviden!

Alapfeltételek: rádió, interface ami a rádiót köti össze a számitógéppel és kezeli annak a hangkártyáját. Kell egy olyan szoftver, ami alkalmas a digitális üzemmódok kezelésére. Kezdőknek ajánlanám a MixW valamelyik verzióját, de ezek közül is kiemelném a 2.19-verziót, miután rendelkezik magyar nyelvű lehetőséggel így az angolt kevésbé ismerők is remekül elboldogulnak vele.

A MixW - programon kívül van még ezer más szoftver is, pl. Ham Radio Deluxe - de az én véleményem szerint bonyolult és sokkal többet tud, mint amit egy kezdő ki tudna használni. De mindenki olyan szoftvert használ, amilyet csak akar  Hi!!! A MixW feltelepítése után azt konfigurálni kell. Tehát be kell írogatni az adatokat; pl. Callsign, QTH Grid lokátor, ami után automatikusan ki is tölti a megfelelő mezőket.


Beállítások - személyes adatok: A beállítások menüben be kell állítani a rádió típusát és a megfelelő portot a TRCVR CAT/PTT. Továbbá ugyanitt a beállításoknál be kell állítani a hang eszközt, tehát a bemenetet ill. kimenetet (hangkártya).

Ennél a pontnál érdemes kipipálni a "Duplex" - módot, mert így a PC-n láthatóvá válik adásunk hangképe. Az adott jel szimmetriája, ami az ellenállomás számára így érthetővé olvashatóvá válik. Adás közben szigorúan az "ALC" szintet a rádión be kell tartani egyéb zavarástorzítások esetenként gerjedés miatt, így a partnerek az éterben lehet, hogy nem fognak szitkozódni HI! Az ALC szintet be lehet állítani egyrészt a hangkártya beállításoknál és a rádió "mike gain" -gombjával.


A szoftver telepítése és az a adatok beírása után következik a megfelelő makrók illetve előre megfogalmazott szövegek eltárolása. A 2.19-es MixW verzió 4-szer 12 db makrót, ill. gombot enged. Az egérgombbal bármelyik makróra rámutatva és eközben  az egér görgetőjével egyszerű módon láthatóvá válnak a makrók 4 sorban. Gyárilag is vannak előre készített szövegek, de a gyakorlatban érdemes figyelni a forgalmazást és aszerint újraszerkeszteni a szövegeket. A makrók (gombok) nevei is konfigurálhatók tetszés szerint, elnevezhető és ezeken belül tulajdonképpen  bármi állitható. Tehát úgy a program kezelés "TX"-"RX" stb. Sőt a program tudja azt is, hogy a QSO befejeztével ami értelemszerűen az utolsó búcsúzó adásunk, el is tudja küldeni interneten keresztül a confirm lapot (QSL Lap).


A programot érdemes megtekinteni egy commanderrel, mert ebben vannak a módosítható konfigurációs fájlok, úgynevezett ".ini" fájlok. A commander megnyitása után a MixW könyvtárában megtaláljuk az .ini fájlokat. Ezek közül  a "band.ini" file-t érdemes átírni. A későbbiek folyamán érdemes lesz majd egy "eQSL.ini" fájl-t is készíteni. Ami ahhoz kell hogy a programból el tudjuk küldeni az eQSL lapot az interneten keresztül akár kézi, akár automatikus módon. A makrókat átírni az egérrel való rámutatással és jobbklikk kombinációjával lehet. Ha már megnyitottuk a makrót, azon belül látszik hogy a gombhoz milyen szöveget ill. adatokat vagy program utasításokat lehet hozzárendelni. A MixW program a log kezelést is nagyon frappánsan könnyen kezelhetően oldja meg. Bele kukkantani a szemüvegre való klikkeléssel lehet és ezen belül szerkeszteni, bele írni, módosítani. Ezen felül remek statisztikát készít automatikusan amiben számos információt tüntet fel. Pl. Manager vagy IOTA number (Szigetek nemzetközi jelölése). A MixW program a legtöbb ismert digitális üzemmódot ismeri néhány kivétellel, de lehet bőviteni különféle .file bemásolásával a könyvtárba.

Az Olívia mode is ilyen, amit kívülről lehet hozzáadni.

A makrók készítésénél a gyors kezelhetőség miatt én személy szerint egy önálló saját makro gombot is készítettem. A "Mode SET" - nevezetűt, amin belül az üzemmódok egyéni beállításait lehet könnyen megoldani.


A szoftver  első telepítéskor DEMO verzió, de ezen könnyen segithetünk. Mivel a program nagyon sokrétű, első neki buzduláskor lehetnek kérdések, amire szívesen válaszolok éteren keresztül. (S14) Azt mondják evés közben jön meg az étvágy. Kiemelném azonban azokat a forgalmazási leíratlan szabályokat, amiket ha jól SWL-kedünk, könnyűszerrel betarthatunk és akkor büszkén állhatunk a Nemzetközi rádiósok közé.

Például illetlenség PSK 31 mode -ban történő forgalmazás közben MT 63 módba váltani, mert megfosztunk sok ezer rádióst attól az örömtől hogy kommunikáljon más nemzetek fiaival. A digitális üzemmódokhoz sávszegmensek vannak kijelölve, tehát ott fónia üzemmódban adni a legnagyobb durvaság, de kivitelezhető csak ezután ne csodálkozzunk ha a nemzetközi megítélésünk nem igazán lesz jó. Előbb mindig olvassunk figyeljünk, azután adjuk, mert lehet hogy a ritka DX állomás megadja a split frekvencia eltolás mértékét, aki egyúttal a frekvencia gazda is... 

Tehát ez lehet "UP" vagy "Down". Az "UP" többnyire kilohertzben értendő. A rádió lehangolása a lehető legrövidebb idő alatt történjen, mert a partnerek képernyőjén  "Screen" erős sípoló hang és csík jelenik meg, és ha a rádió beállítása nem megfelelő akkor rettenetesen széles aminek ugye csúnya felharmonikusai vannak (ALC).


A program által elmentett QSO-k a log file-ban mentve vannak, de nincsenek biztonságban. Tehát ezért a programban a bal felső sarokban lévő "Fájl" -feliratú szövegre kattintunk, és tetszőleges helyre másoljuk az úgynevezett .adif fájlt. Ez lehet akár másik winchesteren is, vagy akár pendrive is. Ez hasznos akkor is amikor a program meghibásodik, mert akkor innen nem  exportáljuk oda, hanem importáljuk.

Ezen kívül érdemes a konfigurációs fájlokról ".ini" másolatot készíteni, de ha valamelyikben módosítunk átírunk akkor rámásolással frissítsük ill. írjuk felül azt. A MixW2.ini tartalmazza a személyes adatokat. A band.ini természetesen a sávadatokat sávhatárokat, és a macros.ini, ami a gombok szövegeit tartalmazza, tehát ezek megnyitása társítása pl. jegyzettömbbel szerkeszthetővé átírhatóvá lesz. A leírás természetesen csak a legszükségesebb eseteket tartalmazza, de aki használni kezdi rövid idő múlva látni fogja az összefüggéseket és a kezelést. 

 
Sok sikert!    73'   by   HG5CKL  Laci

centerb-left.pngcenterb-right.png